pink and yellow flowers beside green house at daytime

Fjern døde planter og rusk

Når vinteren kommer, er det viktig å fjerne døde planter og rusk fra hagen din. Dette vil gi plass til nye planter og forhindre at sykdommer sprer seg. Du kan enkelt fjerne døde planter ved å klippe dem ned og fjerne dem fra hagen din. Rusk og løv kan samles opp med en rake og kastes i en komposthaug eller søppelbøtte. Ved å fjerne døde planter og rusk, vil du også gi hagen din et ryddig og velstelt utseende gjennom vinteren.

Beskjær trær og busker

Beskjæring av trær og busker er en viktig oppgave om vinteren. Det er enklere å se hva som må gjøres når bladene har falt av og grenene er synlige. Først bør du fjerne alle døde grener og kvister, da disse kan være farlige og skade eiendommen din i en storm. Deretter kan du begynne å beskjære for å forme trærne og buskene slik du ønsker. Det er viktig å ikke beskjære for mye, da dette kan skade plantene og gjøre dem mer utsatt for sykdommer. Hvis du er usikker på hvordan du skal beskjære, kan det være lurt å kontakte en profesjonell gartner for hjelp.

Beskytt planter mot kulde

Når temperaturen faller under null grader, er det viktig å beskytte plantene dine mot kulde. Du kan dekke dem med et lag av halm eller granbar for å isolere dem og holde på varmen. Du kan også bruke spesielle vinterdeksler som er tilgjengelige i hagesentre. Husk å fjerne dekslene når temperaturen stiger igjen for å unngå overoppheting av plantene. Hvis du har potteplanter, bør du flytte dem innendørs eller til et beskyttet område for å unngå frostskader.

Gi riktig mengde vann

Gi riktig mengde vann Selv om det kan virke som om det ikke er nødvendig å vanne hagen om vinteren, er det faktisk viktig å gi plantene riktig mengde vann. Dette er spesielt viktig for planter som er plantet i potter eller beholdere, da de har begrenset tilgang til fuktighet. Sørg for å vanne plantene når jorden er tørr, men ikke overvann dem, da dette kan føre til rotproblemer. Det er også viktig å vanne på riktig tidspunkt på dagen, helst om morgenen eller tidlig på ettermiddagen, slik at vannet har tid til å trekke ned i jorden før temperaturen synker om natten.

Hold snøen unna

For å holde hagen din i god stand gjennom vinteren, er det viktig å holde snøen unna. Snø kan være tung og skadelig for planter og trær, spesielt hvis den blir liggende på dem i lengre perioder. Det kan også føre til isdannelse og skliulykker på gangveier og trapper. Sørg for å fjerne snøen fra hagen din regelmessig, spesielt fra trær og busker. Du kan også vurdere å legge ut salt eller sand for å forhindre isdannelse og øke sikkerheten på gangveier og trapper.

Vurder å legge til vinterplanter

Vurder å legge til vinterplanter En flott måte å holde hagen din interessant og fargerik gjennom vinteren er å legge til vinterplanter. Disse plantene kan gi farge og tekstur til hagen din, selv når alt annet er dekket av snø. Noen gode alternativer inkluderer vintergrønne busker og trær, som gran og einer, samt vinterblomstrende planter som julerose og vinterjasmin. Husk å velge planter som tåler kulde og snø, og som passer til klimaet ditt. Med riktig omsorg kan vinterplantene dine blomstre og trives gjennom hele vinteren.